Husumvold

Husumvolds herligheder




Vestvolden er natur- og kulturarv i verdensklasse af uvurderlig værdi for København og blev i 1993 fredet som følge af sine naturværdier, og fordi den udgør et betydeligt fortidsminde. 


Vestvolden blev bygget 1885-1894 med henblik på at beskytte Hovedstaden i tilfælde af krig. Den udgør et monument over Danmarks største militærinvestering, der fik afgørende betydning for landets politiske udvikling. 


Volden strækker sig i et sammenhængende knap 15 km langt grønt bælte omkring København fra Utterslev Mose til Øresund, der både rummer mange forskellige arter af planter og dyr bl.a. flagermus (totalfredede) og truede padder.


Vestvolden er forbundet med Utterslev Mose, som er Københavns største sammenhængende moseområde, og som bl.a. forsyner søerne med vand.




I europæisk sammenhæng er København blandt de europæiske storbyer med færrest grønne kvadratmeter. Vestvolden er en af byens få oaser, og udgør samtidig en grøn korridor for truede arter og stressede borgere, der har behov for et pusterum. 


Mange borgere i alle aldre bruger Volden og voldstien til ture alene, sammen og med hund. Man går, løber og vandrer og nyder det grønne og den bedre luft på afstand af de store veje. Volden bruges også til leg og til picnic, og de unge fra Nørre Gymnasium hænger ud der efter skole om fredagen.


Brønshøj-Husum Lokaludvalg har skabt Husumvold-ruten, der løber fra Utterslev mose til Kagsmosen på begge sider af befæstningskanalen. Formålet er at understøtte den rekreative brug af området såvel for lokale som for turister. 


På Husumvold er der et rekreativt lege- og læringsområde, der er skabt i et samarbejde mellem Områdefornyelse Husum, Brønshøj-Husum Lokaludvalg og et større revitaliseringsprojekt, som Realdania, Kulturarvsstyrelsen (SLKS), Skov- og Naturstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse har stået bag, der har til formål at skabe nyt liv på hele Vestvolden. Her kan du læse om Realdanias projekt.


Husumvold Kirke arrangerer pilgrimsvandringer omkring Husumvold.


Vestvolden er én af Københavns større turistattraktioner og en af de få attraktioner, der ikke befinder sig i centrum af byen. Københavns Museum har som svar på høring i 2022 udtalt, at ”den påtænkte ødelæggelse vil være et markant fejlgreb ikke mindst i forhold til sikring af en historieforståelse for hovedstadens borgere og den reduktion af besøgsværdi, gennemskæringen vil medføre”.

En grøn oase med fred og ro